sobota, 25. oktober 2014

Sikin burek


Danes smo pri nas pekli burek.
Kako pripraviti "ta pravega", je meni in hčerki, pokazala prijazna gospa, prijateljica iz Bolgarije. Hitro in enostavno, brez kompliciranja!
S sabo je prinesla vlečeno testo oziroma "kore" iz Bolgarije, ostalo je od tu. Vlečeno, tanko testo se sicer dobi tudi pri nas na tržnici. 

Sestavine:
- 500 g nemastne (albuminske) skute
- 500 g -  vlečenega testa (tankega)
- 4 jajca
- 300 g jogurta (dva lončka)
- 1,5 dcl olja
- 1 pecilni prašek (lahko tudi manj)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička kisa
- sol
- margarina

Priprava:
Zmes: V posodi razžvrkljamo 4 jajca, dodamo jogurt, sol, olje, pecilni prašek, ki ga preseješ čez malo cedilo, da se razbijejo vse grudice in se razpršijo po masi. Dodaš še žličko sode bikarbone, čez katero preliješ žličko kisa. Vse skupaj še enkrat dobro premešaš.
 
Pekač premažeš z margarino ... po dnu in straneh... in tako je pripravljen za zlaganje rolic vanj.
 
Na delovni pult položiš peki papir in nanj daš list vlečenega testa, ki ga do polovice premažeš z margarino, dodaš skuto (jaz bi jo dalo nekoliko več!) in preliješ s pripravljeno zmesjo (mešanico jajc in jogurta).
 
 
 
Nato list testa prepogneš na polovico, ga zaviješ v rolico ter daš v pekač.


Če bi imeli okrogel pekač bi rolice zlagali v kroge, tako smo jih v vrste  - narediš samo eno vrsto. Op.p.: da bi porabile vse predpisane sestavine iz recepta, bi potrebovale večji pekač, ker za navedeno količino sestavin potrebuješ dva "normalna" pekača oz.  smo burek pekle dvakrat!!!


Ko je pekač poln ga povrhu poliješ s preostankom zmesi iz jajc in jogurta....
 
Burek daš v pečico, na spodnjo rešetko in šele zdaj prižgeš pečico na 160 C.
Pečeš 30 - 40 minut oziroma ko vidiš, da je že lepe, zlato - rjave barve.

 

Dodatek : Finta ali "hip, hip, hip, strašen trik".... ko je pečeno... daš na pult dva, na glavo obrnjena krožnika in na to daš narobe obrnjen pekač z burekom, da ...narobe obrnjen pekač leži na krožnikih in nič ven ne pade :))! V takem položaju pekač pustiš 5-10 minut in nato ga spet obrneš v normalen položaj. Finta je v tem, da se burek ne sesede, ko ga daš iz pečice ampak je lepo "napihnjen"!
Dober je bil, mehek in sočen!


Iskrica - Nov izraz, fraza
KVA JE ZDEJ !?

(Op.p.: To je predlog za zamenjavo fraze: Kako si? Kako ste?
Predlagan pozdrav: "kva je zdej" je prijazen, simpatičen, optimističen, smešen, po slovensko.... ;) ! S "kva je zdej" lahko pozdraviš vsakega pametnega človeka ;).
P.s.: Na žalost ta iznajdba ni moja !

ponedeljek, 20. oktober 2014

Jesen na morju

 
 
Letos pa že drugič .... Rovinj! 
Že poleti nama je bilo všeč! Razgibane kolesarske in sprehajalne poti, dolge plaže, kjer najdeš tudi bolj osamljene kotičke za kopanje, izleti z ladjico in ogledi starih istrskih mestec in prireditev (z Zvonko in Igorjem), pa nabiranje zelišč in začimb....
... in tudi tokrat sva imela srečo z vremenom!
 
...zdaj pa še "blažen" mir, lokali samevajo, veliko je tudi zaprtih!
 



V vodi se namesto kopalcev namakajo galebi!   
Najde su tudi kakšen pogumen kopalec ali kopalka!
 
Zdaj pa spet doma ...kuham...po starem! ;) in pletem...po novem :)!  :)

Končujem jopico za Petro! Za mene je to najtežji del ... obrobe, gumbnice, ovratnik, pa stranski šivi....Zaenkrat izgleda še takole.... za ta del mi pomagajo: Google in knjige o pletenju....ampak, če se bom obirala, ji bo jopica že premajhna ;)! Obrni se torej!!!! :(
 

Naslednji "projekt" bo šal za mojo hčerko! 





  
 




_________________________________________________________________________________

Iskrica:
Najkrajša (ljubezenska) pesem ... takole gre:
Pričakoval je ogromno,
ona pa se je poljubljala, kot nilski konj!
;))
(Op.p.: Iz revije Mladina,  v 80. letih prejšnjega stoletja )....




nedelja, 12. oktober 2014

Čokoladni mufini

 
Lahko bi jim rekla tudi Petrini mafini! Obvezno čokoladni in to s čim več čokolade!!!!
 
Naša mala nečakinja je polna idej in energije! Pač kot vsi "mladički"!
Ko je bila pri nas sva med drugim pekli mafine in to kar dva dni zaporedoma!
Tako hitro so zmanjkali!
 
Priprava teh malih tortic je hitra in enostavna. Čeprav se niso dovolj "napihnili" so bili okusni! 
Preveč se nama je mudilo, in še malo več čokoladnih v koščkov sva dodali, kot je v receptu!


Sestavine:
180 g masla
150 g rjavega sladkorja
    3 jajca
150 g moke (lahko je tudi kamut ali pira)
   1/2 žličke pecilnega praška
   1 dcl mleka
80 g mletih mandljev
   4 žlice kakava v prahu
50 g čokolade v koščkih (lahko tudi malo pretiravaš;) )
-  Nutela, slive

Priprava:
Z ročnim mešalcem penasto zmešamo (zmehčano) maslo in sladkor. Nato dodamo še jajca, moko s pecilnim praškom, mleko, mandlje in kakav. Čisto na koncu, ko je testo že lepo kremasto pa še koščke čokolade.
V pekač za mafine  damo papirnate modelčke, v katere do polovice nadevamo pripravljeno zmes, dodamo še žličko nutele (v nekatere pa še polovičke sliv) in pokrijemo z drugim delom testa.
V segreti pečici na 160 *C  mafinčke pečemo 40 - 45 minut...odvisno od pečice.
Ko se malo  ohladijo, jih lahko polijemo s stopljeno čokolado in postrežemo s sladko smetano! (op.p.: pri nas do te zadnje faze ni prišlo! ;) ).  Pride okoli 20 do 24 mafinov. 
 
 







Iskrica
Pesem: "Otroška" pesmica?!?... neee .... besedilo in sporočilo je namenjeno vsem: malim, velikim, odraslim !!! 
Je na svetu že tako, kar se enim zdi lepo, zdi se drugim nemogoče, ti po svoje se spakuj drugih pa ne zasmehuj, vsak naj dela to kar hoče!
Jezik kažeš, nos vrtiš, tuliš, cviliš, se režiš, spuščaš nenavadne krike....kdo pa pravi, da drugačno bi veljalo za napačno! Torej naj žive razlike !!!

P.s.: in čigavo je to besedilo... ja od enkratne Svetlane Makarovič, vendar!!!....

nedelja, 5. oktober 2014

Kamutovi žganci

Zadnje časa precej uporabljamo kamutovo moko.
Iz te moke je kruh prijetnega, malo sladkastega okusa! Prav tako so odlični žganci, pa palačinke, mafini, testenine, ....
 
Kamut lahko uporabljamo v "skoraj" vsakem receptu...namesto pšenične moke!

Kamut je starodavno žito, ki izvira iz  Egipta, danes ga največ pridelajo v Kanadi. 
Kamut je, zaenkrat še, gensko nespremenjen, zato raste počasneje, kar pomeni manjši hektarski donos in zato za nekatere pridelovalce ni dovolj profitabilen.
 
Kamut ima v primerjavi z navadno pšenico veliko večjo vsebnost beljakovin, mineralov - kot sta magnezij in cink, vitaminov B in vitamina E ter nenasičenih maščobnih kislin. Vrednost prehranskih vlaknin pa je v kamutu nižja. To žito naše telo prebavi brez večjih težav. Kamutova moka ni rafinirana ali beljena ter ima vso hranilno vrednost izvirnega žita.  
 
Kamut vsebuje veliko mineralov in vlaknin - vlaknine pa odpravljajo zaprtost, zgago in druge želodčne motnje. Uživanje zmernih količin kamuta lahko izboljša prebavni sistem. 
 
Kamut vsebuje vitamin E in B pa tudi magnezij in železo ter druge antioksidante - te substance nas ščitijo pred prostimi radikali, ki povzročajo celične poškodbe, zaradi katerih lahko zbolimo za rakom.  Baje  prehranjevanje s kamutom, zniža tveganje za nastanek določenih vrst raka, kot so rak na dojkah, v prebavnem traktu in črevesju ter razni trebušni raki.
 
Obenem je dober tudi za diabetike, saj uravnava raven sladkorja v krvi. Redno uživanje kamuta zmanjšuje krvni tlak, visok holesterol in krvno koagulacijo. 

 

  
Kamutovi žganci na koroški način
 
Kuhanje žgancev v vodi mi je dolgo časa predstavljalo probleme, ni in ni mi uspelo ujeti prave gostote in velikosti žgancev.
Nato pa sem naletela na drugo varianto pripravljanja te slovenske jedi - po koroško!
Pobrskala sem še po kuharski knjigi ..."eni in edini".... Ivačičevi, in sedaj so žganci taki, kot je treba ;)!
 
Kuharskih knjig je pri nas in verjamem tudi po drugih slovenskih domovih na metre, pa raznih listkov, zvezkov, fotokopiranih izvodov, izrezkov iz revij in časopisov ... na kilograme. 
Kljub veliki zalogi receptov na papirju in na internetu še zmeraj najraje in največkrat odprem Kuharsko knjigo mojstra Ivačiča (op.p.: odpre jo tudi Boss, kadar kuha Gobovo juho ali pa vinsko omako ;)!). 
Ko se je hčerka odselila si je zaželela samo to staro,  "zapackano"  kuharsko knjigo s tradicijo.
"Nov", še starejši izvod (iz leta 1965), sem nato dobila v antikvariatu!


 
Priprava žgancev na koroški način - v sliki in besedi

- Pol litra kamutove moke
- Pol litra slanega kropa (odvisno kakšno strukturo žgancev hočemo - bolj ali manj suhe)
- Maščoba - ocvirki ali maslo (p.s.: ocvirki so boljši ;))


Moko "pražimo" in mešamo v ponvi, na ne prevroči temperaturi, približno 10 minut, oz. toliko, da se začne iz moke kaditi (puhteti vlaga),  moka postane sipka.

 

Nato posodo odstavimo z "ognja" in začnemo počasi prilivati slano, vrelo vodo in pri tem ves čas mešamo.
 
Koliko vode bomo dodali je odvisno kakšne žgance hočemo, bolj drobne ali večje.

                                                                    


Pristavimo na ogenj in mešamo še nekaj minut in pazimo, da se moka ne prime preveč.
 
 
Žgance zabelimo z 1/3 pripravljene maščobe, premešamo in pokrijemo da počivajo nekaj časa.

 



Na koncu jih še enkrat z večjimi vilicami zdrobimo in zabelimo.

Splača se probat!

Palačinke iz kamutove moke so tudi zelo dobre!!!


 Dober tek!


P.s.: Ravno danes sem slišala za še eno varianto žgancev po koroško. Moko 10 minut pražiš, zaliješ s slano, vročo vodo, pokriješ za 10 minut, nato žgance nadrobiš oz. naribaš in zabeliš. Pomisleke imam glede količine vode, lahko se zafrkneš in je daš premalo ali pa preveč....Uh, tale kuharska je  še bolj zakomplicirana, kot  naša makro ekonomska situacija ;)!!


Iskrica oz. "skrivnost, ki ni skrivnost": Tiho brez besed hodim s svojo srečo med ljudmi in nikdo ne ve zakaj in nikdo ne ve kako, sije moji duši maj!
(Op.p.: Prepisano iz "nekega" dekliškega dnevnika :))