nedelja, 30. november 2014

Tortilje

Od svojih otrok in skupaj z otroci se veliko naučimo in z njimi - rastemo!
Tako na področju zavedanja, spoznavanja življenjskih resnic, postavljanja osebnih vrednot, odraščanja,  kot tudi na področju čisto vsakdanjih stvari, kot je na primer hrana, obleka, materialne dobrine... se učimo drug od drugega... celo življenje! 

Pri sinu oziroma pri hčerki (op.p.: pri kom prvič... si še vedno nismo čisto na jasnem, razprava še teče ;)),  sem prvič jedla tortiljo, polnjeno z vsemi mogočimi "dodatki" in ker prve ne pozabiš nikoli, mi je predstavljena varianta še vedno najboljša od vseh tortilj, kar sem jih jedla kasneje in drugje.


Mogoče se končnemu izdelku reče  burito ali enchilade, ne vem... ampak pripravljeno po lastnih željah in okusu je mmmmmmhhh... zelo dobro !!!!

Sprva sem tortilje kupovala v trgovini, ampak glede na to, da je njihova priprava zelo enostavna in da,... "domače je pa le domače".... jih že nekaj časa pečem sama... je boljše!

Sestavine za 12 velikih tortilj - za 4 zelo lačne:

- 500 g moke (od tega: 200 g bele, 300 g koruzne)
- cca 1 dcl olivnega olja (ali maslo, margarina, mast)
- žlička soli
- pol žličke pecilnega praška
- skodelica vroče vode (približno 2 dcl)

Najprej zmešaš moko, sol in pecilni prašek, nato dodaš maščobo in počasi še vodo (vročo), dokler ne zgneteš testo v kroglo, ki je vedno bolj gladka in se loči od stene posode. Testo navadno mesim kar ročno, z mešalnikom gre pa še nekoliko hitreje. 
Testo daš počivat* za 15 - 30 minut, nato ga razdeliš na 12 enakih delov in iz njih narediš kroglice, ki jih na pomokani podlagi na tanko razvaljaš.

Teflonsko ponev predhodno dobro segreješ (brez olja) in daš nanjo v krog razvaljano tortiljo, ki jo v dobri minuti spečeš na obeh straneh. Testo začne delati, večje ali manjše mehurje, ki jih malo "potapkaš" in obrneš, da se speče še na drugi strani. Naredijo se male rjave pike. Če je potrebno zmanjšaš ali povečaš temperaturo, ampak neka srednja varianta je "ta prava"! 
Minuta, da je tortilja pečena, je dovolj!

!Važno! - ko so tortilje pečene, jih je potrebno dati ali v posodo s pokrovom ali jih pokriti s servetom, da ostanejo tople in mehke! 

*Med počivanjem testa pripraviš (očistiš, narežeš, zmešaš) še poljubne nadeve za tortilje:
 - solato, rukolo, fižol, čebulo, papriko, paradižnik, koruzo, kumare, sir,...
 - omako oziroma namaz s kislo smetano, česnom, soljo in poprom (... ta je obvezen !)
 - guacamole (omaka z avokadom - ta ni obvezna :)) in še
 - nekaj pekočega, npr. čili, feferoni,...
 - mesni "nadev" - zrezke (piščančje, svinjske ali goveje) narežeš na trakove, jih daš v  "paco" z gorčico, soljo, poprom, timijanom in oljem... in jih spečeš v ponvi.
  Glede na to, da je meso narezano na trakove, je zelo hitro pečeno!

Posamezne nadeve daš po posodah, lončkih, krožnikih...

Aja pa fino je, da imaš pri pripravi nadevov za tortilje pomočnike, jedce s fantazijo !

... še nekaj slik postopka....
 




Vse pripravljene sestavine zložiš na mizo, vzameš toplo tortiljo, jo namažeš, obložiš oziroma "sestaviš" po svojem okusu, zaviješ, prepogneš in poješ.
Meni jo je najboljše jesti z rokami, brez pribora, da ti še malo vsebine steče po rokah in med prsti na krožnik :),... no nekateri jo raje jedo z vilicami in nožem ! ;)
 
Dober tek!
 
 
Iskrica - verzi:
... and then one day
 you find ten years have got behind you
... and no one told you when to run...
you miss the starting gun...
 
(Skupina Pink Floyd; verzi iz albuma Time, pesem Time)
 
 
 

četrtek, 20. november 2014

Korenčkovi piškoti

Kmalu se bo začela "sezona"  peke piškotov in raznih sladic  za praznike in rojstnodnevna praznovanja. V naši družini  jih je največ prav v zadnji tretjini leta.
Za pokušino sem spekla korenčkove piškote, ki so mi bili v mladih letih, najljubši!
Tokrat sem uporabila polnozrnato  kamutovo moko, ki daje piškotom poseben okus.
 
Sestavine:
- 1/2 kg moke (bela, pira, kamut ...po želji!)
- 1 zavitek masla ali margarine
- 1 pecilni prašek
- 300 g korenja
- marmelada
- sladkor v prahu
 
Moko s pecilnim praškom in zmehčanim maslom dobro pregneti. Lahko najprej z mešalnikom za testo in nato ročno. Dodaj nariban korenček. Jaz sem vse skupaj pregnetla ročno. Pri tem je treba biti potrpežljiv in brez panike, testo vsekakor "rata" - krhko, piškotno testo.
Delovno podlago posuj z moko in testo razvaljaj. Naredi krogce, s kozarcem ali "okroglim modelčkom" - s premerom 7 cm. Na sredino vsakega krogca  daj marmelado (malo), ga prepogni na pol, po robovih stisni z vilicami, da pri peki ne gre narazen.

Peci jih v pečici na 175 stopinj C, 20 - 25 minut. Pečene posuj s sladkorjem v prahu.

Op.p.: Z navedenimi količinami dobiš okoli 40 piškotov, če bi bil premer kroga 10 cm bi dobili približno 30 piškotov.
 
 
 









....nariban korenček,











... pregneteno testo....;)










 

... s slivovo marmelado...








 

... pripravljeni za peko....












... pečeni piškoti, posuti s sladkorjem v prahu












....izvolite...! Dober tek!


 
 
 
Ko je pečeno vzameš piškot...zapreš oči...ugrizneš...in brundajoč rečeš mmmmm...! Dobro!
Naslednjič jih naredim iz bele moke in z marelično marmelado ;) !
____________________________________________________________

Ko smo že ravno pri korenčku ... je tudi korenčkov sok zelo dober in zdrav.
Po prebiranju o zdravilnih lastnostih korenja...lahko rečem: "...ni da ni "! ;).
Citiram: Naravno pridelano korenje vsebuje vse elemente, ki jih za razvoj in obnovo potrebuje človeško telo, je ena najpopolnejših vrst hrane, obenem pa imeniten za preskrbo z rudninami vseh vrst - Sončni žarek v zemlji (avtor: D. Cortese iz knjige Zelenjava - moč naravne hrane).
 
Korenčkov sok
 
Sestavine:
- 1 kg korenja
- 3 kg jabolk
- voda
- sladkor
 
Očiščeno korenje skuhaj v 1/2 litra vode, posebej skuhaj nakrhljana jabolka z 1 litrom vode. Oboje v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmiksaj.
V posebni posodi zavri 7 litrov vode in 1 kg sladkorja in dodaj 6 dag citronske kisline. Tekočino odstavi z ognja, dodaj zmiksan korenček in jabolka in vroče nalij v steklenice. Pokrij z odejo, da se pijača počasi hladi in pasterizira.
Op.p.: Pride kar gosta pijača, kot en "frutek".
 
 
Iskrica:
 
Čas je mogočen mojster, ki spravi veliko reči v red!
(Corneille)

 

nedelja, 9. november 2014

Ko ne gre vse prav, Tortelini z gorgonzolno omako


Poplave so me zelo razžalostile. Ubogi ljudje. Mislim na njih medtem, ko nekoliko "švohotna" ležim na kavču. Kako je pri njih ? ... verjetno se tudi koga med njimi prijemlje prehlad ali se slabo počutijo, v kleti pa imajo umazano vodo, nimajo pitne vode in elektrike, in nikamor ne morejo. Še dobro, da so gasilci, sosedje, sorodniki, ki jim pomagajo...vsaj mislim, da jim!
V našem kraju bi že bilo tako... vedno so tu dobri ljudje, sosedje, ki priskočijo na pomoč!

S solidarnostnimi in dobrodelnimi akcijami, bomo seveda pomagali tem ubogim ljudem, ampak za marsikaj bi lahko že mnogo, mnogo prej poskrbela država, ki pa ima na žalost vse preveč dela sama s sabo (politika zaradi politikov!?). Saj se poplave vendar niso zgodile prvič oz. na vsake sto let!
Večkrat se sprašujem, kdaj, kdaj, kdaj... smo moralne vrednote zamenjali z materialnimi, kako na vse gledamo samo iz svojega "vrtička".  
Kdaj so nam nataknili "plašnice" na oči, ki naj bi gledale samo tisto, kar naj bi bilo dobro za nas,...to pa je, bolj ali manj "rumeno" - nepomembno! Včasih imam občutek, da nas imajo za norce! Hvala bogu, da je tudi nekaj izjemnih, pogumnih, po svoje mislečih ljudi! 
Včasih bi najraje vrgla kocko ...  

Stop, stop, stop.....to naj bi bil kuharski blog !!!!
Samo še to.... ko sem danes zjutraj na prvi strani časopisa zagledala dva srčka, fantička iz Matene pri Igu, kako v škornjih stojita v vodi (eden z lopato) in prijazno in pogumno gledata s slike, pripravljena za "akcijo" ...me je vsa grenkoba misli, minila! Srečno pogumni ljudje!
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sicer se tudi mamam-kuharicam včasih kaj ponesreči! Tako glede videza .....
















kot tudi okusa!


- na prvi sliki so "Slivovi cmoki", narejeni iz krompirjevega testa, ki so med kuhanjem razpadli, hahahaha  :(,
- na drugi so  "blitvini zvitki" z nadevom iz mletega mesa in riža, ki niso bili okusni.... sicer smo pojedli tako cmoke kot tudi blitvo ;).  
Ob takih "nepomembnih" spodrsljajih si rečem: "Sou vot!" - nič ne bomo stran metal ! 
____________________________________________________________________

Ampak spodnji recept se ne more ponesrečiti in en-dva je kuhano.
(op.p.: Know - how je od moje hčerke.)
Samo sestavine je treba skupaj nabrat, lahko pa tudi malo improviziraš (namesto gorgonzole kakšen drug topljiv sir, namesto tortelinov so lahko njoki, široki rezanci, špageti, namesto sladke smetane kisla smetana in malo mleka - ne preveč).


Tortelini z gorgonzolno - žajbljevo omako

Sestavine:
- Tortelini (2 vrečki oz. za 4 osebe)
- Sladka smetana - 0,25l
- Gorgonzola (lahko so tudi mehki sirčki za mazanje - 3 kom)
- Listki žajblja (svežega ali posušenega - nadrobljenega)
- Sol in poper 
 


V posodi segrevaš sladko smetano, ki ji dodaš na koščke narezano gorgonzolo, pri tem mešaš, da se sir v celoti stopi (2 - 3 minute), nato dodaš še nadrobljen žajbelj, ter sol in poper (2 - 3 minute). Medtem so tudi tortelini že kuhani (op.p.: 7 minut piše na vrečki).
Na odcejene torteline zliješ omako in postrežeš. Zraven pa še veliko skledo solate.
Saj v zimskem času rabimo bolj "močno" hrano! 

Dober tek!
















 
 
Lep pozdrav !

Iskrica:
Pogled na svet je mogoče zastreti celo s časnikom.
Lec