nedelja, 13. marec 2016

KRUH, ki vedno uspe

Veliko vrst kruha sem že pekla ...iz različnih mok, dodajala različna semena, kosmiče, olive, praženo čebulo, jogurt, kislo smetano, zelišča. Pred nekaj meseci mi je kolegica poslala recept za kruh brez gnetenja.
Zelo je enostaven in uspe tudi, če nimaš nobenega predznanja - tako glede kvasnega nastavka, gnetenja, vzhajanja, vrste pečice ... potrebno se je le pravilno tempirati, glede na to, da je potrebno najmanj 12ur čakati na naslednji korak, držati se navodil v receptu in to je to ! Prav tako ne rabiš nobenega "super - truper" mešalca ali kruhomata !
Preprost recept, ki vedno uspe ! Kruh je odličen ! Rustikalen !
 
 
Sestavine:
  • 400 g moke (bela, črna, polnozrnata, kamut, pira, ržena, soržična, "namešana",...)
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke suhega kvasa
  • 330 ml vode (če daš vode malo, malo več, glede na vrsto moke, tudi ne bo nič narobe)
Vse sestavine zmešaj z žlico ali kuhalnico v skledi, pokrij s plastično folijo  (lahko tudi s plastičnim pokrovom) in pusti na sobni temperaturi 12 do 18 ur. Tudi, če je testo mokro in lepljivo, z grudicami ...je prav !
Naslednji dan, oziroma po preteku predpisanega časa najprej segrej pečico na 230 °C in postavi vanjo za 30 minut samo pekač s pokrovom (op.p.: uporabljam pekač iz jenskega stekla, ki ima pokrov).

Medtem oblikuj testo v hlebček, pred tem si pomokaj delovno površino in roke, da laže oblikuješ testo v hlebček, ki ga spet pokriješ s plastično folijo in pustiš počivati 30 minut (op.p.: medtem se prazen pekač v pečici segreva !).
 

Testo prenesi v pekač,  pokrij s pokrovom in kruh peci 30 minut  Nato odstrani pokrov in peci še 15 minut. Kruh se lepo dvigne in zapeče ! 
Op.p.: pekača ni potrebno mastiti, prav tako ni potrebno kruha zarezati ali mazati z jajcem, mlekom, ...lahko daš na dno samo trak peki-papirja, da potem laže vzameš kruh ven !)
Pazi, da se ne spečeš !

Ohladi ga na rešetki, razreži in uživaj!
 


Testu za kruh lahko dodaš različne sestavine in tako dobiš mnogo različic. Sestavine lahko vmešaš v testo istočasno z moko, vodo, soljo in kvasom ali  posuješ po površini hlebčka, tik pred pečenjem.
Predlogi za posip: makova semena, sončnična semena, bučne peške, pinjole, sezam…
 
V testo pa lahko vmešaš različne kombinacije ... po okusu:
  • narezane olive, česen, nasekljan rožmarin
  • praženo čebulo, nariban sir
  • posušene paradižnike in baziliko
  • čili in parmezan
  • fige, orehe in sir z modro plesnijo
  • slanino in sir
  • slane inčune in kapre
  • mešanico provansalskih zelišč (rožmarin, timijan, origano, šetraj, majaron)
  • brusnice, pomarančno lupino in mandeljne
  • rozine, orehe in cimet
  • namočena žitna zrna, kosmiče
  • marelice, brusnice in čokoladne kapljice

Potem, ko si že "zverziran-a" lahko delaš kruh v večjih količinah ali pa "zamešaš" dva hlebčka z različnimi sestavinami. Skratka ...enostavno in preprosto! Samo čas si je treba vzeti! Priporočam! 


Iskrica:
Našla sem staro knjigo, izdano leta 1959, z naslovom "Na ženi dom stoji". Mlajša generacija bi se ob prebiranju, ...no,  bolj brskanju po knjigi, nasmihala ali pa zgražala ;)! Časi in navade so se od takrat zelo spremenili. Ženske so v službah in delo je - v gospodinjstvu in skrbi za družino ...porazdeljeno med parterjema !  O tem kdaj drugič ...ampak našla sem nekaj pregovorov, ki so še vedno aktualni in v veljavi :) !
Tale mi je bil zanimiv:
"  Ni tako velikega kupa, da bi ga kokoš ne razbrskala; ni tako trdnega grunta, da bi ga potratna gospodinja ne zapravila."
... pa še tale:
"Več ljudi pomori žlica in "glaž"  kakor žeja in glad."