nedelja, 9. november 2014

Ko ne gre vse prav, Tortelini z gorgonzolno omako


Poplave so me zelo razžalostile. Ubogi ljudje. Mislim na njih medtem, ko nekoliko "švohotna" ležim na kavču. Kako je pri njih ? ... verjetno se tudi koga med njimi prijemlje prehlad ali se slabo počutijo, v kleti pa imajo umazano vodo, nimajo pitne vode in elektrike, in nikamor ne morejo. Še dobro, da so gasilci, sosedje, sorodniki, ki jim pomagajo...vsaj mislim, da jim!
V našem kraju bi že bilo tako... vedno so tu dobri ljudje, sosedje, ki priskočijo na pomoč!

S solidarnostnimi in dobrodelnimi akcijami, bomo seveda pomagali tem ubogim ljudem, ampak za marsikaj bi lahko že mnogo, mnogo prej poskrbela država, ki pa ima na žalost vse preveč dela sama s sabo (politika zaradi politikov!?). Saj se poplave vendar niso zgodile prvič oz. na vsake sto let!
Večkrat se sprašujem, kdaj, kdaj, kdaj... smo moralne vrednote zamenjali z materialnimi, kako na vse gledamo samo iz svojega "vrtička".  
Kdaj so nam nataknili "plašnice" na oči, ki naj bi gledale samo tisto, kar naj bi bilo dobro za nas,...to pa je, bolj ali manj "rumeno" - nepomembno! Včasih imam občutek, da nas imajo za norce! Hvala bogu, da je tudi nekaj izjemnih, pogumnih, po svoje mislečih ljudi! 
Včasih bi najraje vrgla kocko ...  

Stop, stop, stop.....to naj bi bil kuharski blog !!!!
Samo še to.... ko sem danes zjutraj na prvi strani časopisa zagledala dva srčka, fantička iz Matene pri Igu, kako v škornjih stojita v vodi (eden z lopato) in prijazno in pogumno gledata s slike, pripravljena za "akcijo" ...me je vsa grenkoba misli, minila! Srečno pogumni ljudje!
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sicer se tudi mamam-kuharicam včasih kaj ponesreči! Tako glede videza .....
















kot tudi okusa!


- na prvi sliki so "Slivovi cmoki", narejeni iz krompirjevega testa, ki so med kuhanjem razpadli, hahahaha  :(,
- na drugi so  "blitvini zvitki" z nadevom iz mletega mesa in riža, ki niso bili okusni.... sicer smo pojedli tako cmoke kot tudi blitvo ;).  
Ob takih "nepomembnih" spodrsljajih si rečem: "Sou vot!" - nič ne bomo stran metal ! 
____________________________________________________________________

Ampak spodnji recept se ne more ponesrečiti in en-dva je kuhano.
(op.p.: Know - how je od moje hčerke.)
Samo sestavine je treba skupaj nabrat, lahko pa tudi malo improviziraš (namesto gorgonzole kakšen drug topljiv sir, namesto tortelinov so lahko njoki, široki rezanci, špageti, namesto sladke smetane kisla smetana in malo mleka - ne preveč).


Tortelini z gorgonzolno - žajbljevo omako

Sestavine:
- Tortelini (2 vrečki oz. za 4 osebe)
- Sladka smetana - 0,25l
- Gorgonzola (lahko so tudi mehki sirčki za mazanje - 3 kom)
- Listki žajblja (svežega ali posušenega - nadrobljenega)
- Sol in poper 
 


V posodi segrevaš sladko smetano, ki ji dodaš na koščke narezano gorgonzolo, pri tem mešaš, da se sir v celoti stopi (2 - 3 minute), nato dodaš še nadrobljen žajbelj, ter sol in poper (2 - 3 minute). Medtem so tudi tortelini že kuhani (op.p.: 7 minut piše na vrečki).
Na odcejene torteline zliješ omako in postrežeš. Zraven pa še veliko skledo solate.
Saj v zimskem času rabimo bolj "močno" hrano! 

Dober tek!
















 
 
Lep pozdrav !

Iskrica:
Pogled na svet je mogoče zastreti celo s časnikom.
Lec

Ni komentarjev:

Objavite komentar