sobota, 28. marec 2015

Knjige, Pika Nogavička in Prevzetnost in pristranost

Rada imam knjige, rada berem ...sicer ne toliko kot moja svakinja, ki je absolutna zmagovalka (kar jih poznam) po številu prebranih knjig!
Bolje si zna organizirati čas, predvsem pa manj gleda TV in računalnik, kot jaz! ;)
Po njenem priporočilu, si že nekaj let zapisujem naslov vsake prebrane knjige, avtorja, kratko vsebino ...na koncu knjigo še ocenim. No, nisem prehud kritik saj je najslabša ocena 4, najboljša pa +5. Če pa se mi zdi knjiga nezanimiva, dolgočasna, "prebutasta" jo pač neham brati.
 
Veliko dobrih in zanimivih knjig sem prebrala, ampak najbolj sta me očarali in zaznamovali dve knjigi (in še vedno me !) ...to sta "moji": Pika Nogavička in Prevzetnost in pristranost.
 
PIKA NOGAVIČKA od Astrid Lindgren
 
...ta je izdana leta 1962, Mladinska knjiga
prevedla Kristina Brenkova, ilustrirala Marlenka Stupica.

Koliko življenjskega optimizma in posrečenih domislic ima ta deklič ...nenavadna Pika!  Toliko zanimivih ugotovitev in spoznanj je v tej knjigi! Zdaj, ko sem jo našla in privlekla na dan, sem jo spet preletela in res je vauu ... :)!

Odlomek iz knjige, ko gre Pika s Tomažem in Anico po nakupih:

V izložbenem oknu je stala velika posoda mazila zoper sončne pege. Poleg posode je bil karton in na njem napisano: Trpite zavoljo sončnih peg?
"Da, res" je po premisleku rekla Pika. "No, da, na vljudno vprašanje moraš vljudno odgovoriti. Pojdita, vstopimo."
Za prodajno mizo je stala starejša gospa. Pika je šla naravnost k nji:
"Ne," je rekla odločno.
"Kaj želiš?" je vprašala gospa.
"Ne," je rekla Pika še enkrat.
"Ne razumem, kaj meniš," je rekla gospa.
"Ne, jaz ne trpim zaradi sončnih peg," je rekla Pika. Sedaj je gospa razumela.
Pogledala je Piko in vzdihnila: "Toda dragi otrok, saj imaš ves obraz poln sončnih peg."
"O, seveda," je rekla Pika, "toda jaz ne trpim zavoljo tega. Rada jih imam. Zbogom!"
In je spet odšla. Pri vratih se je obrnila in zaklicala:
"Kadar pa boste pogruntali kakšno reč, ki naredi še več sončnih peg, potem mi jo lahko pošljete sedem do osem škatel."

...no taka je Pika, ima fantazijo, dobro voljo in dobro srce, iz vsega naredi hec...tudi, če ji jajce pade na glavo, ko si pripravlja zajtrk..."Rumenjak je dober za lase. Tako bodo rasli, da bo kar pokalo!"

Z veseljem sem Piko prebirala tudi mojima otrokoma ko sta bila majhna, vendar ju ni tako pritegnila, kot mene. Verjetno zaradi več drugih igrač, knjigic, kaset, risank, ki sta jih imela.

in druga "moja" je

PREVZETNOST IN PRISTRANOST od Jane Austin. Prevedla Majda Stanovnik

 
...ko sem si jo kar naprej sposojala v knjižnici, mi jo je hčerka kupila (da bo mir ;)) in tako jo imam, svojo :)!

V minulem mesecu, ko sem bila nekaj časa "na bolniški", sem jo ponovno prebrala  ...že najmanj enajstič ...in vsakič uživam pri branju in znova odkrijem nekaj novih vidikov in razsežnosti tega romana. Včasih sem rekla saj je tako kot  "vikend ljubavni roman" ...ampak zdaj sem prepričana, da je veliko več kot to. Kakšen jezik, razmišljanja, komentarji ...vse ... domišljija deluje ...;) !
Kako je bila Jane Austin pametna, da je sestavila tako besedilo! Prevajalki tudi vse pohvale!
Po tem romanu posnet film me je razočaral! Verjetno je težko toliko dialogov, občutkov in zapletov spraviti v dve urni film. Varianta z nadaljevanko je boljša!

V romanu so zajeti različni značaji ljudi, tudi dandanes smo ljudje pristranski, zavedeni, vidimo samo eno plat resnice ...po drugi strani pa smo tudi naduti, oholi, prevzetni, samovšečni, kar nekaj življenjskih preizkušenj in "udarcev" moramo doživeti, da smo strpnejši! ...in rek: Celo življenje se učimo pa še neumni umremo! ...zelo velja!

...tekst iz prizora ...ko Elizabeth zavrne snubitev gospoda Darcya:

"V takih primerih, kakršen je ta, je ustaljena navada reči, da se čutiš obvezano zaradi izraženih čustev, četudi jih ne moreš vračati z enakimi. Naravno je, da se človek mora čutiti obvezanega, in če bi mogla čutiti hvaležnost, bi se vam zdaj zahvalila. Pa si ne morem - nikoli si nisem želela vašega dobrega mnenja in vi ste mi ga gotovo nadvse neradi naklonili. Žal mi je, če moram komu zadati bolečino. Toda sploh se nisem zavedala, da jo zadajam, Po tem pojasnilu vam pač ne bo posebno težko zatreti čustev, ki si jih, kakor pravite, dolgo niste marali priznati."
Gospod Darcy, ki se je naslanjal na polico pri kaminu in ji nepremično strmel v obraz, je očitno prestrezal njene besede z nič manjšo zamero kakor začudenjem. Obličje mu je prebledelo od jeze in v vsaki potezi mu je bilo videti kako je razburjen ..... smrk, smrk ;)
.
...ali pa ko gospa Bennet "z vsiljivo pozornostjo" vabi gospoda Bingleya na lov na njihovo posestvo:
"Potem ko pobijete vse svoje ptiče, gospod Bingley," je rekla mati, "pridite, prosim, semkaj in jih postrelite, kolikor vas je volja, na veleposestvu gospoda Benneta. Prepričana sem, da bo neizmerno srečen, če vam bo lahko ustregel, in vam bo prihranil vse najboljše jate."  ....hahaha
___________________________
Ena od zadnjih knjig, ki sem jo prebrala in je tudi zelo lepa ...ima naslov Tisha. Govori  o mladi učiteljici in njeni prvi službi na Aljaski, napisana je po resnični pripovedi učiteljice Anne Hoobs.


Priznam, da moram samo sebe včasih prepričevati (op.p.: kot Pika ;)), da je bolje brati  dobro knjigo v miru, kot pa ravnati možgane ob gledanju raznih TV oddaj, kot so big brother, bar, kmetija, moj pa zmore, itd. ...trenutno jih je cel kup t.i. showov. Take oddaje nas samo poneumljajo, vsiljujejo neprave vrednote, podcenjujejo, gre za stil: Kruha in iger! Ovce se tako najlaže striže!
Zdaj moram spet začeti kuhati ;). Konec lenarjenja!

Iskrica:
Otroci so naši največji učitelji in naše ogledalo!

...iz zgodbe o Haidi:
Ko teta pripelje osirotelo Haidi k samotarskemu dedku na planino, ta zgroženo vpraša: "Kaj naj s tabo otrok?!"
Haidi mu odgovori:" Nič dedek, samo rad me imej!"  

3 komentarji:

  1. O, še enega knjižnega molja sem našla. :-)) Pri meni so tudi knjige na prvem mestu. Vedno so bile in vedno bojo. Predstavila si dve čudoviti "klasiki". Pika je itak zakon. Del mojega otroštva. :-) Se pa strinjam s teboj, da film, posnet po knjigi, velikokrat razočara. Pri branju knjige si ustvarimo še svojo zgodbo, film pa nam vrine nekaj drugega. Zelo nerada gledam takšne filme. Sem pa bila prijetno presenečena nad filmi o Harryju Potterju. Knjige sem namreč prebrala (eksala) še "tople" :-) Če ti bo zmanjkalo čtiva, ti lahko še kaj svetujem. :-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O punca moja ...vidim, da sva v istem klubu! Ljubiteljici dobrih zgodb! Tudi mene je Harry Potter začaral, posebno prve tri knjige ...no, potem me je vnema nekoliko zapustila ;). Komaj sem čakala še filmske verzije!
      Za kakšno dobro čtivo se seveda priporočam! Ni važno ali je to ljubezenski roman, kriminalka, pustolovščina, zgodovina, filozofija ...samo, da je dobro! P.s.: 50 odtenkov sive nisem mogla prebrati do konca, tako se mi je zdela "naložena", da ni šlo...pa nimam nič proti erotičnim romanom. Sploh ne ! ;)

      Izbriši
    2. Veš, da sem se na dopustu spomnila nate, ko sem brala Prevzetnost in pristranost. Končno. :-) Če te zanima dober triler, priporočam knjigo ALEX, ki jo je napisal Pierre Lemaitre. Zelo pa me je potegniola trilogija Milenium (Dekle z zmajskim tatoojem; Dekle, ki se je igralo z ognjem; Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo) Stiga Larsona.... Filma ne bom gledala. :-)))
      Napiši spšet kakšno objavo. :-)

      Izbriši