četrtek, 20. november 2014

Korenčkovi piškoti

Kmalu se bo začela "sezona"  peke piškotov in raznih sladic  za praznike in rojstnodnevna praznovanja. V naši družini  jih je največ prav v zadnji tretjini leta.
Za pokušino sem spekla korenčkove piškote, ki so mi bili v mladih letih, najljubši!
Tokrat sem uporabila polnozrnato  kamutovo moko, ki daje piškotom poseben okus.
 
Sestavine:
- 1/2 kg moke (bela, pira, kamut ...po želji!)
- 1 zavitek masla ali margarine
- 1 pecilni prašek
- 300 g korenja
- marmelada
- sladkor v prahu
 
Moko s pecilnim praškom in zmehčanim maslom dobro pregneti. Lahko najprej z mešalnikom za testo in nato ročno. Dodaj nariban korenček. Jaz sem vse skupaj pregnetla ročno. Pri tem je treba biti potrpežljiv in brez panike, testo vsekakor "rata" - krhko, piškotno testo.
Delovno podlago posuj z moko in testo razvaljaj. Naredi krogce, s kozarcem ali "okroglim modelčkom" - s premerom 7 cm. Na sredino vsakega krogca  daj marmelado (malo), ga prepogni na pol, po robovih stisni z vilicami, da pri peki ne gre narazen.

Peci jih v pečici na 175 stopinj C, 20 - 25 minut. Pečene posuj s sladkorjem v prahu.

Op.p.: Z navedenimi količinami dobiš okoli 40 piškotov, če bi bil premer kroga 10 cm bi dobili približno 30 piškotov.
 
 
 









....nariban korenček,











... pregneteno testo....;)










 

... s slivovo marmelado...








 

... pripravljeni za peko....












... pečeni piškoti, posuti s sladkorjem v prahu












....izvolite...! Dober tek!


 
 
 
Ko je pečeno vzameš piškot...zapreš oči...ugrizneš...in brundajoč rečeš mmmmm...! Dobro!
Naslednjič jih naredim iz bele moke in z marelično marmelado ;) !
____________________________________________________________

Ko smo že ravno pri korenčku ... je tudi korenčkov sok zelo dober in zdrav.
Po prebiranju o zdravilnih lastnostih korenja...lahko rečem: "...ni da ni "! ;).
Citiram: Naravno pridelano korenje vsebuje vse elemente, ki jih za razvoj in obnovo potrebuje človeško telo, je ena najpopolnejših vrst hrane, obenem pa imeniten za preskrbo z rudninami vseh vrst - Sončni žarek v zemlji (avtor: D. Cortese iz knjige Zelenjava - moč naravne hrane).
 
Korenčkov sok
 
Sestavine:
- 1 kg korenja
- 3 kg jabolk
- voda
- sladkor
 
Očiščeno korenje skuhaj v 1/2 litra vode, posebej skuhaj nakrhljana jabolka z 1 litrom vode. Oboje v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmiksaj.
V posebni posodi zavri 7 litrov vode in 1 kg sladkorja in dodaj 6 dag citronske kisline. Tekočino odstavi z ognja, dodaj zmiksan korenček in jabolka in vroče nalij v steklenice. Pokrij z odejo, da se pijača počasi hladi in pasterizira.
Op.p.: Pride kar gosta pijača, kot en "frutek".
 
 
Iskrica:
 
Čas je mogočen mojster, ki spravi veliko reči v red!
(Corneille)

 

Ni komentarjev:

Objava komentarja