nedelja, 30. november 2014

Tortilje

Od svojih otrok in skupaj z otroci se veliko naučimo in z njimi - rastemo!
Tako na področju zavedanja, spoznavanja življenjskih resnic, postavljanja osebnih vrednot, odraščanja,  kot tudi na področju čisto vsakdanjih stvari, kot je na primer hrana, obleka, materialne dobrine... se učimo drug od drugega... celo življenje! 

Pri sinu oziroma pri hčerki (op.p.: pri kom prvič... si še vedno nismo čisto na jasnem, razprava še teče ;)),  sem prvič jedla tortiljo, polnjeno z vsemi mogočimi "dodatki" in ker prve ne pozabiš nikoli, mi je predstavljena varianta še vedno najboljša od vseh tortilj, kar sem jih jedla kasneje in drugje.


Mogoče se končnemu izdelku reče  burito ali enchilade, ne vem... ampak pripravljeno po lastnih željah in okusu je mmmmmmhhh... zelo dobro !!!!

Sprva sem tortilje kupovala v trgovini, ampak glede na to, da je njihova priprava zelo enostavna in da,... "domače je pa le domače".... jih že nekaj časa pečem sama... je boljše!

Sestavine za 12 velikih tortilj - za 4 zelo lačne:

- 500 g moke (od tega: 200 g bele, 300 g koruzne)
- cca 1 dcl olivnega olja (ali maslo, margarina, mast)
- žlička soli
- pol žličke pecilnega praška
- skodelica vroče vode (približno 2 dcl)

Najprej zmešaš moko, sol in pecilni prašek, nato dodaš maščobo in počasi še vodo (vročo), dokler ne zgneteš testo v kroglo, ki je vedno bolj gladka in se loči od stene posode. Testo navadno mesim kar ročno, z mešalnikom gre pa še nekoliko hitreje. 
Testo daš počivat* za 15 - 30 minut, nato ga razdeliš na 12 enakih delov in iz njih narediš kroglice, ki jih na pomokani podlagi na tanko razvaljaš.

Teflonsko ponev predhodno dobro segreješ (brez olja) in daš nanjo v krog razvaljano tortiljo, ki jo v dobri minuti spečeš na obeh straneh. Testo začne delati, večje ali manjše mehurje, ki jih malo "potapkaš" in obrneš, da se speče še na drugi strani. Naredijo se male rjave pike. Če je potrebno zmanjšaš ali povečaš temperaturo, ampak neka srednja varianta je "ta prava"! 
Minuta, da je tortilja pečena, je dovolj!

!Važno! - ko so tortilje pečene, jih je potrebno dati ali v posodo s pokrovom ali jih pokriti s servetom, da ostanejo tople in mehke! 

*Med počivanjem testa pripraviš (očistiš, narežeš, zmešaš) še poljubne nadeve za tortilje:
 - solato, rukolo, fižol, čebulo, papriko, paradižnik, koruzo, kumare, sir,...
 - omako oziroma namaz s kislo smetano, česnom, soljo in poprom (... ta je obvezen !)
 - guacamole (omaka z avokadom - ta ni obvezna :)) in še
 - nekaj pekočega, npr. čili, feferoni,...
 - mesni "nadev" - zrezke (piščančje, svinjske ali goveje) narežeš na trakove, jih daš v  "paco" z gorčico, soljo, poprom, timijanom in oljem... in jih spečeš v ponvi.
  Glede na to, da je meso narezano na trakove, je zelo hitro pečeno!

Posamezne nadeve daš po posodah, lončkih, krožnikih...

Aja pa fino je, da imaš pri pripravi nadevov za tortilje pomočnike, jedce s fantazijo !

... še nekaj slik postopka....
 




Vse pripravljene sestavine zložiš na mizo, vzameš toplo tortiljo, jo namažeš, obložiš oziroma "sestaviš" po svojem okusu, zaviješ, prepogneš in poješ.
Meni jo je najboljše jesti z rokami, brez pribora, da ti še malo vsebine steče po rokah in med prsti na krožnik :),... no nekateri jo raje jedo z vilicami in nožem ! ;)
 
Dober tek!
 
 
Iskrica - verzi:
... and then one day
 you find ten years have got behind you
... and no one told you when to run...
you miss the starting gun...
 
(Skupina Pink Floyd; verzi iz albuma Time, pesem Time)
 
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar