sobota, 06. december 2014

Zapečena polenta

Polenta s paradižnikom "se je skuhala in spekla" nekega lepega, deževnega dne v Zeleni jami ;).
 
Kljub kislemu in turobnemu vremenu sva se imeli z Zvonko "prav fajn", čisto malo sva klepetali ;), malo pletli (brez pletilk, ...roke so bile pletilke), pili kavico, popili veliko vode ...in potem je šefica spekla, kar dva pekača polente. Seveda brez pomočnice ne bi šlo!   ;)

Navajam recept, kot sem si ga zapomnila, ....vmes sva imeli še druge opravke!

Potrebne sestavine za en pekač (za 3 do 4 osebe) :
- 200 g instant polente (cca 2 skodelici polente)
- olivno olje
- 1 čebula
- konzerva pelatov
- 3 stroki česna
- peteršilj, origano, muškatni orešček, majaron, bazilika
- sol, poper
- sir

Najprej sva skuhali "ta hitro" polento po navodilih iz vrečke (za en del polente je potrebno dati 3 dele vode,  ...pa ne pozabiti soliti!). Ko je bila polenta kuhana sva jo dali v lep, bel keramičen pekač in jo pustili, da se je ohladila in strdila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Medtem sva pripravili omako oz. nadev. Na olivnem olju sva prepražili čebulo, dodali na drobno narezane pelate (op.p.: lahko bi dodali tudi koščke svežega paradižnika, paprike, bučke, korenje ...), česen, sol, poper in na koncu še zajeten šopek sesekljanih začimb.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ko je bila omaka skuhana, polenta pa ohlajena, jo je glavna kuharica vzela iz posode in jo po dolgem prerezala (kot za torto), na dno pekača je zlila tretjino omake, dodala prvo plast polente, ...nato je prišla na vrsto druga tretjina omake, ...pa druga plast polente in na koncu še zadnji del omake, po vrhu je potresla sir, ki ga je pomočnica tako lepo naribala ;)! 
































Vse skupaj se je peklo v pečici na 200 stopinj približno 20 minut, da se je tudi sirček stopil in zapekel. 

Žal mi je, da nisem slikala "polentne torte" postrežene na krožniku - lepa in dobra!  
Zraven paše samo še solata!  Dobra je tudi hladna!
 
        



P.s.: ...napletli sva tudi šal ;)!





  
Iskrica: Pesem za deževen dan ...ni vesela, ni žalostna ...je močna ...za turoben dan!

Živeti.
Zmeraj  do kraja.
Preživeti.
Začeti skraja.
 
Pa kaj zato, če svet ni raven!
Pač bo, kar bo in nekaj zraven.
 
Zato ne psuj, ne jadikuj
sam sebi tuj!
Se ne spodobi!
 
Temò izruj!
Bodi!

(Tone Pavček)





2 komentarja:

  1. Multipraktik Dragica. Kuha, plete, slika, piše... bravo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahaha ...hvala :), ...no saj ni tako hudo ;)

      Izbriši