ponedeljek, 8. december 2014

Sladki parklji, da bi jih še angelčki jedli

V soboto sva popoldne odšla k sorodnikom. Sporočili so nama, da je pri njih Miklavž pustil enega "grdega in groznega" parklja ...za naju, ker nisva bila pridna!  Halooo!?  ...in če si upava, naj ga prideva iskat! Pa sva šla!
 
Zaradi tega sem (na brzino) spekla prijazne "hudobce", ki so se izkazali tudi za okusne!

Sestavine za 8 sladkih parkljčkov:
- 600 g moke
-   20 g kvasa
- 1 jajce in 1 rumenjak
- 2 dcl sladke smetane (op.p.: kisle smetane nisem imela :))
- 1,5 dcl tople vode
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- limonina lupinica (od pol limone)

- za dekoracijo parkljev pa še: rozine, orehi, čokoladne mrvice, čokolada v prahu

Iz navedenih sestavin sem zamesila kompaktno testo, ki je že surovo lepo dišalo. Vzhajalo je približno pol ure. Nato sem ga razdelila na 8 kroglic, vsako posebej zvaljala in oblikovala prijazne hudobce ...















 ...takole sem jim zavila vrat




...zarezala z nožem

 










...in z rokami oblikovale rožičke, roke in noge, ...za oči in gumbe sem potisnila v testo rozine, ...za usta in nos pol orehovega jedrca, ...čokoladne mrvice in čokolada v prahu pa predstavljata dlake ...















...preden so šli v pečico, jih je Boss premazal s stepenim beljakom in še enkrat posul s čokolado v prahu, da so bili še bolj kosmati ...;)



Pekli so se na 180 C, 12 - 14 minut.
( dvakrat po 4 parklje v pekaču)!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...parklji v  Miklavževem košu.
 
 
 
 
 
 
 
Kako malo je treba, da se imaš lepo ...skromno darilo, predvsem pa dobra volja!
Do konca leta bom še pekla iz podobnega testa, samo oblike bodo drugačne: smrečice, angelčki, zvezdice, venčki ...


...ja, res je prišel še zadnji mesec leta 2014 ...december ...dobrodošel!

http://youtu.be/YrLk4vdY28Q



Iskrica:
Kratki obiski daljšajo prijateljstvo!


Ni komentarjev:

Objavite komentar