sreda, 04. marec 2015

Talar in Tarte Tatin

Talar
Naša nova pridobitev - emajliran krožnik - po domače "talar" ...na novo odkrita "stara" vrsta posode. Imamo štiri, čisto nove talarje. :) Tralala!


Jajčka so najboljša, pečena in postrežena na tem talarju, nič jih ni treba prelagati, poješ jih kar iz talarja in dalj časa ostanejo topla. Najboljša so z maslom ali ocvirki. ;)
Samo paziti je treba, da se ne spečeš, ko daš talar "z ognja" na mizo !


K sreči, tako posodo spet izdelujejo tudi v Sloveniji.

Kaj ji manjka....nič ji ne manjka,  no mogoče samo še nekaj pikic, kot jih ima tale džezva ! ;)
Nameravam kupiti še nekaj kosov emajlirane posode - pekač, nekaj manjših lončkov, ... 

 

Tarte tatin
Sladica, ki sem jo prvič jedla pri moji hčerkici.
Sladica res ne izgledala "nevemkako", ampak ko jo probaš, si očaran!
Preizkušeno ! Večkrat !
Gre za zelo enostavno sladico, francoskega izvora, z jabolki in listnatim testom, ki je prav zaradi  preprostosti - enkratna !!! Lahka, topla (op.p.: dobra je tudi mrzla), zdrava, poceni !
Trik, trik, trik, strašni trik ...je pravzaprav na koncu, ko posodo v kateri se je spekel "tarte tatin" obrneš na glavo ... na krožnik, ...tako, da je tisto, kar je bilo v ponvi (oz. pekaču) na dnu je zdaj na vrhu.
  
Sestavine:
6 - 8 jabolk
7 dkg masla
7 dkg sladkorja (lahko rjavi sladkor)
1 vanilij sladkor
1 zvrhana žlička cimeta
1 zavitek listnatega testa (malo moke, da laže razvaljaš)
 
  
Jabolka operemo, zrežemo na četrtine, olupimo in odstranimo peške.
 
V  okrogli ponvi ali pekaču, ki mora imeti tak premer, da jo bomo kasneje lahko obrnili na "glavo" na primeren krožnik ali pladenj (op.p.: jaz imam ponev s premerom 26 cm in tudi tako velik krožnik), na maslu najprej karameliziramo sladkor ...5 do 7 minut.
 
Nato dodamo pripravljena jabolka, cimet in vanilij sladkor ter dušimo na zmernem ognju  - 10 do 15 minut, občasno premešamo.
Proti koncu dušenja jabolka obrnemo tako, da so širši deli jabolka spodaj (kot je na sliki).
 

Medtem na pomokani površini razvaljamo listnato testo, ki mora biti tako veliko, da bo prekrilo jabolka v pekaču. Razvaljano testo položimo čez jabolka in kar gleda čez ponev ...spodvijemo pod jabolka tako, da "lepo izgleda". ;)
 
Testo nekajkrat prebodemo z vilico ali naredimo križce z nožem (da se testo preveč ne napihne).
  



Pekač damo v ogreto pečico na 180 stopinj C, pečemo 20 minut.  
 

Ko je pečeno, počakamo 5 minut in nato izvedemo "strašni "trik:
Krožnik ali pladenj, ki ima večji premer kot pekač, položimo na pekač (kot je na sliki 1) in pekač obrnemo na glavo in pečena sladica pade ven (na krožnik, slika 2), ...testo je zdaj spodaj, jabolka so zgoraj.
Narežemo na poljubne rezine, postrežemo z vanilijevim sladoledom!

 

Iskrica by me:
Od  mladih se veliko učimo in naučimo!
Samo spoštujmo jih in prisluhnimo jim!!
Radi jih imamo pa tako in tako!!!

1 komentar: