sobota, 25. oktober 2014

Sikin burek


Danes smo pri nas pekli burek.
Kako pripraviti "ta pravega", je meni in hčerki, pokazala prijazna gospa, prijateljica iz Bolgarije. Hitro in enostavno, brez kompliciranja!
S sabo je prinesla vlečeno testo oziroma "kore" iz Bolgarije, ostalo je od tu. Vlečeno, tanko testo se sicer dobi tudi pri nas na tržnici. 

Sestavine:
- 500 g nemastne (albuminske) skute
- 500 g -  vlečenega testa (tankega)
- 4 jajca
- 300 g jogurta (dva lončka)
- 1,5 dcl olja
- 1 pecilni prašek (lahko tudi manj)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička kisa
- sol
- margarina

Priprava:
Zmes: V posodi razžvrkljamo 4 jajca, dodamo jogurt, sol, olje, pecilni prašek, ki ga preseješ čez malo cedilo, da se razbijejo vse grudice in se razpršijo po masi. Dodaš še žličko sode bikarbone, čez katero preliješ žličko kisa. Vse skupaj še enkrat dobro premešaš.
 
Pekač premažeš z margarino ... po dnu in straneh... in tako je pripravljen za zlaganje rolic vanj.
 
Na delovni pult položiš peki papir in nanj daš list vlečenega testa, ki ga do polovice premažeš z margarino, dodaš skuto (jaz bi jo dalo nekoliko več!) in preliješ s pripravljeno zmesjo (mešanico jajc in jogurta).
 
 
 
Nato list testa prepogneš na polovico, ga zaviješ v rolico ter daš v pekač.


Če bi imeli okrogel pekač bi rolice zlagali v kroge, tako smo jih v vrste  - narediš samo eno vrsto. Op.p.: da bi porabile vse predpisane sestavine iz recepta, bi potrebovale večji pekač, ker za navedeno količino sestavin potrebuješ dva "normalna" pekača oz.  smo burek pekle dvakrat!!!


Ko je pekač poln ga povrhu poliješ s preostankom zmesi iz jajc in jogurta....
 
Burek daš v pečico, na spodnjo rešetko in šele zdaj prižgeš pečico na 160 C.
Pečeš 30 - 40 minut oziroma ko vidiš, da je že lepe, zlato - rjave barve.

 

Dodatek : Finta ali "hip, hip, hip, strašen trik".... ko je pečeno... daš na pult dva, na glavo obrnjena krožnika in na to daš narobe obrnjen pekač z burekom, da ...narobe obrnjen pekač leži na krožnikih in nič ven ne pade :))! V takem položaju pekač pustiš 5-10 minut in nato ga spet obrneš v normalen položaj. Finta je v tem, da se burek ne sesede, ko ga daš iz pečice ampak je lepo "napihnjen"!
Dober je bil, mehek in sočen!


Iskrica - Nov izraz, fraza
KVA JE ZDEJ !?

(Op.p.: To je predlog za zamenjavo fraze: Kako si? Kako ste?
Predlagan pozdrav: "kva je zdej" je prijazen, simpatičen, optimističen, smešen, po slovensko.... ;) ! S "kva je zdej" lahko pozdraviš vsakega pametnega človeka ;).
P.s.: Na žalost ta iznajdba ni moja !

Ni komentarjev:

Objavite komentar