nedelja, 5. oktober 2014

Kamutovi žganci

Zadnje časa precej uporabljamo kamutovo moko.
Iz te moke je kruh prijetnega, malo sladkastega okusa! Prav tako so odlični žganci, pa palačinke, mafini, testenine, ....
 
Kamut lahko uporabljamo v "skoraj" vsakem receptu...namesto pšenične moke!

Kamut je starodavno žito, ki izvira iz  Egipta, danes ga največ pridelajo v Kanadi. 
Kamut je, zaenkrat še, gensko nespremenjen, zato raste počasneje, kar pomeni manjši hektarski donos in zato za nekatere pridelovalce ni dovolj profitabilen.
 
Kamut ima v primerjavi z navadno pšenico veliko večjo vsebnost beljakovin, mineralov - kot sta magnezij in cink, vitaminov B in vitamina E ter nenasičenih maščobnih kislin. Vrednost prehranskih vlaknin pa je v kamutu nižja. To žito naše telo prebavi brez večjih težav. Kamutova moka ni rafinirana ali beljena ter ima vso hranilno vrednost izvirnega žita.  
 
Kamut vsebuje veliko mineralov in vlaknin - vlaknine pa odpravljajo zaprtost, zgago in druge želodčne motnje. Uživanje zmernih količin kamuta lahko izboljša prebavni sistem. 
 
Kamut vsebuje vitamin E in B pa tudi magnezij in železo ter druge antioksidante - te substance nas ščitijo pred prostimi radikali, ki povzročajo celične poškodbe, zaradi katerih lahko zbolimo za rakom.  Baje  prehranjevanje s kamutom, zniža tveganje za nastanek določenih vrst raka, kot so rak na dojkah, v prebavnem traktu in črevesju ter razni trebušni raki.
 
Obenem je dober tudi za diabetike, saj uravnava raven sladkorja v krvi. Redno uživanje kamuta zmanjšuje krvni tlak, visok holesterol in krvno koagulacijo. 

 

  
Kamutovi žganci na koroški način
 
Kuhanje žgancev v vodi mi je dolgo časa predstavljalo probleme, ni in ni mi uspelo ujeti prave gostote in velikosti žgancev.
Nato pa sem naletela na drugo varianto pripravljanja te slovenske jedi - po koroško!
Pobrskala sem še po kuharski knjigi ..."eni in edini".... Ivačičevi, in sedaj so žganci taki, kot je treba ;)!
 
Kuharskih knjig je pri nas in verjamem tudi po drugih slovenskih domovih na metre, pa raznih listkov, zvezkov, fotokopiranih izvodov, izrezkov iz revij in časopisov ... na kilograme. 
Kljub veliki zalogi receptov na papirju in na internetu še zmeraj najraje in največkrat odprem Kuharsko knjigo mojstra Ivačiča (op.p.: odpre jo tudi Boss, kadar kuha Gobovo juho ali pa vinsko omako ;)!). 
Ko se je hčerka odselila si je zaželela samo to staro,  "zapackano"  kuharsko knjigo s tradicijo.
"Nov", še starejši izvod (iz leta 1965), sem nato dobila v antikvariatu!


 
Priprava žgancev na koroški način - v sliki in besedi

- Pol litra kamutove moke
- Pol litra slanega kropa (odvisno kakšno strukturo žgancev hočemo - bolj ali manj suhe)
- Maščoba - ocvirki ali maslo (p.s.: ocvirki so boljši ;))


Moko "pražimo" in mešamo v ponvi, na ne prevroči temperaturi, približno 10 minut, oz. toliko, da se začne iz moke kaditi (puhteti vlaga),  moka postane sipka.

 

Nato posodo odstavimo z "ognja" in začnemo počasi prilivati slano, vrelo vodo in pri tem ves čas mešamo.
 
Koliko vode bomo dodali je odvisno kakšne žgance hočemo, bolj drobne ali večje.

                                                                    


Pristavimo na ogenj in mešamo še nekaj minut in pazimo, da se moka ne prime preveč.
 
 
Žgance zabelimo z 1/3 pripravljene maščobe, premešamo in pokrijemo da počivajo nekaj časa.

 



Na koncu jih še enkrat z večjimi vilicami zdrobimo in zabelimo.

Splača se probat!

Palačinke iz kamutove moke so tudi zelo dobre!!!


 Dober tek!


P.s.: Ravno danes sem slišala za še eno varianto žgancev po koroško. Moko 10 minut pražiš, zaliješ s slano, vročo vodo, pokriješ za 10 minut, nato žgance nadrobiš oz. naribaš in zabeliš. Pomisleke imam glede količine vode, lahko se zafrkneš in je daš premalo ali pa preveč....Uh, tale kuharska je  še bolj zakomplicirana, kot  naša makro ekonomska situacija ;)!!


Iskrica oz. "skrivnost, ki ni skrivnost": Tiho brez besed hodim s svojo srečo med ljudmi in nikdo ne ve zakaj in nikdo ne ve kako, sije moji duši maj!
(Op.p.: Prepisano iz "nekega" dekliškega dnevnika :))

1 komentar:

  1. O, pozdravljena med blogerji :) Vidim, da se bo marsikaj zanimivega našli pri tebi. Fino :) Pridem še naokrog.

    OdgovoriIzbriši